: Dong Yi - Jewel in the Crown :: A királyi ház titkai :
FŐOLDAL A SOROZAT TÖRTÉNELMI HÁTTÉR GALÉRIA SZEREPLŐK EPIZÓDISMERTETŐK FÓRUM
Vetítés dátuma

Dong Yi
Történelmi háttér

A Koreai-félszigeten i.e. 1100 körül jött létre az első uralkodói dinasztia, amelyet három állam illetve a Kr. u. 1. században három királyság váltott fel: a Baekje (Paekche), a Shilla és a Koguryo (Goguryeo). A Shilla birodalom a kínai Tang dinasztiával szövetkezve 668-ban meghódította Koguryot, azután, hogy 562-ben a Kaya (Gaya) államszövetséget, 660-ban pedig Baekjét is bekebelezte. Az így létrejövő egységes koreai állam - 1392-től Chosun (Joseon) néven - a japán megszállásig (1910-ig) illetve a második világháború végéig, 1945-ig létezett.Sukjong király Yi Sun néven, Hyeonjong király és Myeongseong királyné gyermekeként született 1661-ben. 14 évesen, 1674-ben, a Joseon Dinasztia 19. uralkodójaként került az egységes Korea trónjára, majd végül annak egyik legzseniálisabb politikusa lett; tárgyalásokat folytatott a kínai Qing Dinasztiával az országok határainak meghatározására, megreformálta az adórendszert, valamint lehetővé tette a középosztálybeliek és az ágyasok gyermekei számára, hogy jelentős tisztviselői posztot töltsenek be.
A Sukjong uralkodását jellemző heves politikai harcok, a pártok hatalomért való csatározása a királynékat és ágyasokat sem kerülte el; leszámítva talán a király első feleségét, Ingyeong királynét, aki 1680-ban himlőben hunyt el. Sukjong uralkodásának második évtizedében azonban, mikor őfelsége a Déli Frakció támogatását élvezte, Jang ágyas (az özvegy anyakirályné egykori kísérő udvarhölgye) pedig 1688-ban életet adott a király elsőszülött fiának, a trónöröklés kérdése heves vitákat váltott ki. Az ellentétek kiéleződésének következtében Inhyeon királynét és családját száműzték, helyébe pedig Jang ágyas került.
Később, 1694-ben, miután Sukjong király megbánta korábbi, elhamarkodott döntését, egy újabb összeesküvés és tisztogatás után Jang királynét ágyassá fokozták vissza, a Nyugati Frakció támogatását élvező Inhyeont ismét beiktatták királynőként, Choi Dong-yi ágyas (Suk-bin) pedig királyi kegyben részesült, miután őfelsége fültanúja lett a - királyné megromlott egészsége miatt aggodó - lány fohászának. 1701-ben azonban Inhyeon királyné ismeretlen betegségben elhunyt, miután - a történelmi feljegyzések szerint - Jang ágyas rituális szertartások keretében megátkozta őt. Az ágyast eztán méreg általi halálra ítélték.
Jang ágyas (Hee-bin) halála után az Déliek annak fiát, a Nyugatiak pedig Choi ágyas fiát, Yeonying-gunt támogatták, ugyanis a néhai Inhyeon királyné és a későbbi Inwon királyné is gyermektelenül hunyt el. Sukjong király örökébe 1720-ban, végül Jang ágyas fia, Gyeongjong lépett, aki véres tisztogatásba kezdett. Rövid, 1724-ig tartó uralkodását követően Sukjong király másodszülött, Choi ágyastól való fia került Yeongjo király néven a trónra, aki egészen 1776-ig uralkodott.

Királyi ágyasok és rangjaik

Eredeti vetítés dátuma:
2011. február 28-tól

Ismétlés dátuma:
-

Hirdetés

Reklámozz minket! | Fórum | Letöltés
© 2011-2015 kdorama.uw.hu & dong-yi.atw.hu