: Seonduk Yeo Wang :: A Silla királyság ékköve :: The Great Queen Seondeok :
FŐOLDAL A SOROZAT TÖRTÉNELMI HÁTTÉR GALÉRIA EPIZÓDISMERTETŐK FÓRUM
Vetítés dátuma

Queen SeonDeok
Történelmi háttér

Three Kingdoms of Korea A Koreai-félszigeten i.e. 1100 körül jött létre az első uralkodói dinasztia, amelyet három állam illetve a Kr. u. 1. században három királyság váltott fel. Shilla (Silla, korábbi nevén: Seorabeol illetve Saro, i.e. 57 - i.sz. 935), a városállamok szövetségéből létrejött királyság (fővárosával Seorabeollal [ma: Gyeongju]) a 6. században bekebelezte a Gaya (Kaya) államszövetséget, amire válaszképp a másik két királyság, Baekje (Paekche) és Goguryo (Koguryo) szövetségre lépett. Shilla, hogy a két szomszédos ország betöréseit megakadályozza, szorosabbra fűzte a kínai Tang dinasztiával való kapcsolatait. Végül 660-ban Baekjét, 668-ban pedig Goguryot is meghódította, a buddhizmust pedig hivatalos vallásá tette.
A Shilla királyság utolsó másfél évszázadában állandósultak a lázangások, az uralkodó tekintélye csökkent, miközben a társadalom nemesi rétege egyre nagyobb hatalomra tett szert. Shilla - Ázsia leghosszabb ideig uralmon lévő dinasztiája - végül behódolt a Goryeo háznak.Seondeok királynő
Seondeok 632 és 647 között, az első királynőként uralkodott Shillában.
Deokman hercegnő Jinpyeong király másodszülött (középső) leánya volt, fiú leszármazott híján azonban az uralkodó őt jelölte meg örökösének. Noha Deokman megkoronázása előtt - Chilsuk és Seokpum vezetésével - egy kisebb felkelés tört ki, a király döntése komoly ellenállásba nem ütközött, hisz ebben az időszakban a nők még bizonyos fokú befolyással bírtak (Koreában a nők családon belüli alárendelt helyzete csak a 15. századi Joseon korszakban kezdett kialakulni). Seondeok uralkodását mégis erőszak jellemezte: az országon belüli lázadások és a szomszédos Baekjével folytatott csaták mindennaposak voltak. 14 évig tartó uralkodása ugyanakkor elő is mozdította az országot, melyet egyben tartott, miközben kiterjesztette kapcsolataikat Kínával, ahonnan a buddhista hitet is átvették.
Később Bidam lázadást szított ellene, mondván női uralkodó nem alkalmas egy ország irányítására. Egy legenda szerint a felkelés során aláhullott egy csillag az égről, amelyet Bidam követői a királynő uralkodása végének jeleként értelmeztek. Kim Yushin ekkor azt tanácsolta a királynőnek, hogy bocsásson fel az égre egy égő sárkányt, jelezvén, hogy a csillag visszatért helyére.
Seondeok királynő Bidam felkelését követően, január 8-án hunyt el (két héttel később Bidamot kivégezték). Halála után a trónra unokatestvére, Jindeok került, aki 654-ig, Shilla második királynőjeként uralkodott. Őt Seondeok nővérének, Cheonmyeongnak a fia követte, aki Muyeol király néven, Shilla 29. uralkodója lett.

Mishil
Shilla egyik történelmi alakja, létezése azonban ellentmondásos. Valószínűleg jelentős hatalomra tett szert, a kormánytisztviselő, Sejong feleségeként, és több király (JinHeung, JinJi, JinPyeong) ágyasaként, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy megfosztotta trónjától JinJi királyt. Két fia (Hajong és Bojong) szintén jelentős tisztviselői rangot szerzett magának.

Kim Yushin (595-673)
Gaya állam utolsó uralkodójának, Guhae királynak a dédunokája volt, amely Shillában eleve magas rangú politikai és katonai pozíció elérését jelentette számára. 15 évesen a Hwarang tagja lett, 18 éves korára pedig Gukseonná (Hwarang vezetővé) lépett elő. 34 évesen Shilla fegyveres erőinek parancsnoka lett. Muyeol illetve Munmu király uralkodása alatt ő vezette Shilla erőit a Koreai-félsziget egységesítése céljából indított háborúban. 78 évet élt; a koreai történelem egyik leghíresebb tábornoka és kardforgatója volt.
Kim Yushin
Kim Yushin szobra a Namsan Parkban (Szöul, Dél-Korea)

Eredeti vetítés dátuma:
2010. október 27-től

Ismétlés dátuma:
-

Hirdetés

Reklámozz minket! | Fórum | Letöltés
© 2010-2015 kdorama.uw.hu & queen-seondeok.atw.hu