: Yi San - Wind of the Palace :: A korona hercege :
FŐOLDAL A SOROZAT TÖRTÉNELMI HÁTTÉR GALÉRIA SZEREPLŐK EPIZÓDISMERTETŐK FÓRUM
Vetítés dátuma
Yi San
Történelmi háttér

A Koreai-félszigeten i.e. 1100 körül jött létre az első uralkodói dinasztia, amelyet három állam illetve a Kr. u. 1. században három királyság váltott fel: a Baekje (Paekche), a Shilla és a Koguryo (Goguryeo). A Shilla birodalom a kínai Tang dinasztiával szövetkezve 668-ban meghódította Koguryot, azután, hogy 562-ben a Kaya (Gaya) államszövetséget, 660-ban pedig Baekjét is bekebelezte. Az így létrejövő egységes koreai állam - 1392-től Chosun (Joseon) néven - a japán megszállásig (1910-ig) illetve a második világháború végéig, 1945-ig létezett.Jeongjo király

Jeongjo A koreai Joseon Dinasztia 22. uralkodója, Yi San (Lee San) néven 1752. szeptember 22-én látta meg a napvilágot Sado koronaherceg és Hyegyeong úrnő gyermekeként. Nagyapja, Yeong-jo király 1776-ban bekövetkezett halála után került a trónra, őt pedig fia követte Sunjo néven az uralkodásban. Hyegyeong úrnő önéletrajzi írása ( The Memoirs of Lady Hyegyeong), mely részletesen taglalja az asszony tragikus sorsú életét, felbecsülhetetlen történelmi információkkal szolgál Yeongjo, Jeongjo és Sunjo király uralkodását övező politikai történésekről.

Sokak szerint - a nagy Sejong királyt is beleértve - Jeongjo volt a Joseon Dinasztia legsikeresebb és legelőrelátóbb uralkodója, aki szorgalmazta a társadalmi átalakulást, rangra való tekintet nélkül nyitottá tette az addig zárt hivatali pozíciókat, támogatását több tudós is élvezte. Bár végső célja az volt, hogy javítsa az ország kulturális és politikai helyzetét, a Joseon Dinasztia 500 éves fennállásának ezt volt a valaha látott legviharosabb időszaka. Tízszer kíséreltek meg gyilkosságot az uralkodó ellen, ami egyedülálló a dinasztia történelmében. (A korona hercege [Yi San] c. sorozat az elkövetett merényletkísérleteket is hitelesen visszaadja.)
Nyitott és bölcs király volt, aki kiterjedt politikai és gazdasági ismeretekkel rendelkezett, aki kiállt a demokratikus értékek mellett. A művészet is ebben a késő Joseon-korban élte fénykorát, a nyugati ismeretek ekkor kezdtek beszivárogni a királyságba. A Hwaseong erőd a korszak figyelemre méltó építészeti alkotása. Bár számos politikai csoport támadta, a nyugati technológiák átvétele, a hadsereg megerősítése és a katonai kutatások is erre az időszakra tehetők. Jeongjo király nagy érdeklődést mutatott a katonai építmények iránt, megreformálta a hadsereget, és kiadatta a dinasztia első harcművészeti tankönyvét is. A 18. században a gazdasági fordulópont is bekövetkezett, a klasszikus kereskedelmet családi vállalkozások váltották fel. A dinasztia egyedi termékei a kínai Qing (Csing) Dinasztiába kerültek exportálásra.

Uralkodása alatt igyekezett tisztázni apja nevét, akit összeesküvéssel vádolva saját apja, Yeongjo király ítélt halálra. Állítólag, mikor Jeongjo trónra került, így szólt: "Én vagyok a fia a néhai Sado koronahercegnek..." E merész kijelentésével szembehelyezkedett azokkal a miniszterekkel, akik bűnrészesek voltak apja halálában; ráadásul elrendelte, hogy anyját, bár apja soha nem volt király, özvegy királynénak tekintsék. Jeongjo apja emlékére, annak sírhelye közelében és őrzésére építette fel a Hwaesong erődöt, mely ma az UNESCO Világörökség része.

1800. június 28-án, rejtélyes körülmények között, hirtelen bekövetkezett halála véget vetett Jeongjo király uralkodását minden téren kísérő fejlődésnek, de elért eredményei hosszú távon is biztosnak mutatkoztak. Jeongjo királyt Hwaseong városában, a Hyeollyungwon hegy keleti felén, apja nyughelyénél temették el; felesége, Hyoui királyné halálakor testét exhumálták, és mindkettőjüket a nyugati domboldalon, a Geolleungnál helyezték örök nyugalomba. A sír a Joseon Dinasztia más királyi sírjaival együtt az UNESCO Világörökség részét képezi.

Hitvesei és gyermekei:
1. Hyoui királyné a Cheongpung Kim családból (1753 - 1821)
2. Wonbin legfőbb királyi ágyas a Pyeongsan Hong családból (1766 - 1779)
- 1778-ban lett Jeongjo király legfőbb királyi ágyasa.
- Fogadott (adoptált) fia: Sanggye herceg (1770 - 1786).
3. Hwabin legfőbb királyi ágyas a Yun családból (1765 - 1824)
- Wonbin halála után, 1781-ben lett Jeongjo király legfőbb királyi ágyasa.
- 1781-ben megfogant, de gyermeke halva született. Az elbeszélések szerint lány volt.
4. Uibin legfőbb királyi ágyas a Seong családból (1753 - 1786)
- A többi ágyassal ellentétben ő nem nemesi családból származott, hanem a palota egyik szolgálólánya volt. Ágyassá válásakor az 5. "Sang-ui" rangot kapta meg, és csak azután vált a királyi család tagjává, hogy teherbe esett Jeongjo király gyermekével. Miután 1782. szeptember 7-én fiúnak adott életet, a 3. "So yong" rangra lépett, majd miután fia 1782. november 27-én királyi herceg lett, az 1. "bin" jelzővel ellátott ágyasi rangra került, eztán Uibin névvel illették. A herceg 1784. július 2-án Munhyo néven koronaherceg lett, de 1786. május 11-én elhunyt.
- 1784. március 2-án egy lánynak is életet adott, de a hercegnő még egy éves sem volt, mikor meghalt.
- 1786. szeptember 14-én, alig egy hónappal azután, hogy harmadik gyermeke megszületett, Uibin is meghalt. Jeongjo királyt megviselte ágyasa halála, 10 napig képtelen volt ételt venni magához.
5. Subin legfőbb királyi ágyas a Park családból (1770 - 1822)
- Uibin halála után, 1787-ben vált legfőbb királyi ágyassá.
- 1790-ben egy hercegnek adott életet, aki koronaherceggé és a trón örökösévé, később Sunjo néven a Joseon Dinasztia 23. uralkodójává vált (1790 - 1834).
- 1793-ban egy hercegnőt is szült, aki a Sukseon nevet kapta (1793 - 1836).


Qilin

Eredeti vetítés dátuma:
2012. július 9-től

Ismétlés dátuma:
-

Hirdetés

Reklámozz minket! | Fórum | Letöltés
© 2012-2015 kdorama.uw.hu & yi-san.atw.hu